Det finns en hel del lagar och regler när det kommer till hur man ska fostra och träna sin hund, likaså finns regler att följa för jakthunden – och något man ska minnas är att även jakthundar ska hållas kopplade.

Nu är det dags att koppla hunden, även jakthunden. Det vill säga om du inte ska dra på dig jaktkläder och ta ut hunden på jakt eller när det är dags för jaktträning. Då får din vovve nämligen lämnas utan koppel, vilket är något som regleras av Jaktförordningens 16 paragraf. Men utöver dessa undantag som listas och nämns i lag så ska hunden nu efter den första mars till och med den 29 augusti alltså gå kopplad. Det är bara extremt väldresserade hundar som skulle kunna få gå lösa under denna period och det innebär att hunden ska vara så pass dresserad att den i princip har ett osynligt koppel på sig – det är i alla fall hur Svensk Jakt definierar vilken hund som får gå okopplad. Så hur ska man lyckas träna unden så att den blir så pass lydig? Det finns faktiskt en hel del bra knep för att göra sin hund riktigt lydig, det gäller bara att vara konsekvent.

Så tränar du din hund

I Expressen har man intervjuat hundexperten Fredrik Steen där han sedan delar med sig av sina bästa uppfostringstips, något man ska börja med redan när hunden är valp. Ju tidigare desto bättre, men anpassa träningen efter hunden. Ett annat plus i att börja tidigt med träningen är att du och hunden får ett starkt band till varandra och att du gör så hunden blir lättlärd i framtiden då den fått lära sig mycket nytt som ung valp redan – så om du tränar hunden tidigt så kanske du rent av lyckas sätta det där osynliga kopplet på vovven så att du aldrig behöver tänka på om vad lagen säger om koppel under vissa perioder.

Tips på saker att öva på:

  • Hantering – lära hunden att det är okej att du rör den, borstar och klappar den för att göra den vardagliga skötseln och sedermera hanteringen av hunden ska kunna genomföras. Du vill exempelvis att hunden ska lära sig att stå still när det är dags för torkning av tassar, klippning av klor och vid check av tänder.
  • Inkallning – för att få hunden att lyssna på dig. Den ska lära sig att komma när du ropar på den, i alla lägen och oavsett vad.
  • Träna med koppel – få hunden att inte dra i kopplet och det är något man lär hunden som valp att inte göra genom att vänligt men bestämt öva och öva på att gå fint i kopplet.
  • Mäta andra hundar – en hund som aldrig fått öva på hur den ska bete sig när den möter andra hundar kan bli rädda eller aggressiva, likaså kan hunden bli väldigt intresserad och tycka att detta är superspännande, men reaktionen som vi vill ha är en sval sådan. Hunden får gärna visa intresse för den andra hunden men helst inte bli superexalterad eller rädd och därför är det bra att i ung ålder ta med hunden ut och socialisera den med främmande hundar samt öva på att möta andra hundar när den är kopplad.