Varje år drunknar ungefär 40 hundar i Sverige. Den farligaste tiden är vintern, eftersom många hundar går igenom isen. För att undvika detta krävs både säkerhetsutrustning och en förmåga att hålla huvudet kallt.

Våren är på väg, men i stora delar av landet ligger isarna kvar. Att ge sig ut och promenera på isen är härligt, men som hundägare måste man vara extra försiktig. Man har ju inte bara sig själv att tänka på, utan även hunden. Och även om man kan träna sin hund på olika sätt så kan hunden inte få samma uppfattning om isvett som en människa.

Hundar på isÅrligen drunknar ungefär 40 hundar i Sverige. De flesta av drunkningsolyckorna sker under perioden november till februari, när hundarna är ute på isar tillsammans med husse eller matte. Eftersom en hund väger mindre än en människa kan en hund ta sig ut på svagare is innan den går igenom, och det blir då svårt att komma ut till den. Av denna anledning ska man heller inte springa efter hunden om den ger sig ut på svag is, för då kanske man själv går igenom isen. Det är bättre att försöka locka tillbaka hunden till tjockare is. För att förebygga att man hamnar i denna situation kan det vara bra att ha hunden i sele med lång lina, framför allt om man åker långfärdsskridskor. Långfärdsskridskoåkare vidtar många säkerhetsåtgärder för egen del, och utrustar sig med ispik, isdubbar, och en ryggsäck som även fungerar som flythjälp. Alla har dock inte samma säkerhetstänk när det gäller fyrfota familjemedlemmar. Har hunden sele och lina är det betydligt lättare att få upp den.

Om hunden trillar i

Det är viktigt att inte springa efter hunden ut på isen, om man inte är säker på att isen kommer att hålla för ens vikt. Om man måste närma sig vaken där hunden ligger kan man lägga sig ned på mage och krypa mot vaken. Då är risken mindre att isen ska spricka.

Man bör dock inte försöka rädda hunden själv, utan det är bättre att larma räddningstjänsten. Att krypa ut på isen rekommenderas inte om man inte är bekant med de aktuella isförhållandena.

En hund som varit under vatten kan ha fått vatten i lungorna. Hjälp hunden att få upp vattnet genom att luta dess framkropp nedåt och trycka på hundens bröst. Vatten i lungorna kan orsaka lunginflammation, och därför är det viktigt att hålla uppsikt över hunden de närmaste dagarna.

Efter att man fått upp hunden ur vaken är det viktigt att torka den helt torr. Att bara linda in den i filtar gör att omslagen snart blir kalla, och hunden blir nedkyld. Det är heller inte en bra idé att låta hunden värmas upp för snabbt, till exempel genom att ställa den framför en ugn med öppen lucka. Räkan med att det tar ett dygn för hunden att återfå sin normala kroppstemperatur, och massera gärna hunden. När den har piggnat till bör den få röra på sig så snart som möjligt. Plåstra också om tassarna, om den har sår på dem. Det får hundar ofta om de legat och kämpat i vattnet en längre stund.